Harmonizáló Blog

Masszázs Egészség Lélek Harmónia

Nem hiszek a fogyókúrákban!

Majd január 1-jétől, majd jövő héttől, majd ha lesz időm, majd ha még 5 kilót felszedek, majd ha a Mars együtt áll a Vénusszal…

Ismerős ugye?

Sokan, sokszor fogadtuk már meg, hogy megszabadulunk kisebb-nagyobb hurkácskáinktól, és őrült fogyúkúrába kezdünk. Ez az eltökéltség általában addig tart, amíg párszor el nem fogyasztjuk zöldségekkel teli, hű de egészséges ebédünket, vacsoránkat, majd ezért meg is jutalmazzuk magunkat egy tripla sajtos pizzával! Hiszen már 3. napja életünk egyik legnagyobb kihívásával küzdünk, ezért megérdemeljük! És ezzel eltökéltségünk aléltan hullik a porba: innentől kezdve egyre több a jutalmazás, míg végül azon kapjuk magunkat, hogy ott vagyunk, ahol 3 hete voltunk, majd legyintünk, hogy “Á, úgysem megy ez nekem!”

Persze, hogy nem! Nem lehet egyik napról a másikra sokkolni a szervezetünket a hirtelen tápanyagmegvonással. Testünk követelni fogja a megszokott mennyiségű táplálékot, mint egy toporzékoló kisgyerek.

A másik probléma a fogyókúráknak nevezett „csoda módszerekkel”, hogy ha végig is csináljuk egyszer, akkor ugye ott a VÉG. Vagyis, miután kipipáltuk, nyugodt szívvel toljuk befelé tonnaszámra megint a cukorbomba krémest nokedlivel, hisz az ínséges időszaknak vége. És egyébként sem tudjuk, hogy hogyan tovább a diéta után, ezért visszatérünk a korábbi életmódunkhoz.

Összességében elmondhatjuk, hogy a fogyókúra nem megoldás hosszú távon a felesleg ledolgozása és egészségmegőrzésünk céljából sem.

Ezek miatt sem hiszek a különböző diétákban. Az életmódváltásban hiszek!

Erre a szóra még több embernek rándul görcsbe a gyomra, mint a fogyókúra hallatán. Élet-módot-váltani??? Hiszen az sokkal nehezebb!

Nem, nem nehezebb. A baj ott kezdődik, hogy ezt is egyik napról a másikra gondolják sokan bevezetni, drasztikusan, mint egy fogyúkúrát.

Igen! Változtatni kell az étkezési szokásokon, bevezetni a testmozgást, és ha nem is tudjuk teljesen kizárni, de csökkenteni a stresszt. De mindezt fokozatosan!

Ezek a dolgok nem azért fontosak elsősorban, hogy minél jobban hasonlítsunk a plakátokon pózoló, sokszor photoshoppolt modellekre! Persze, ha jobban érezzük magunkat a bőrünkben az a kisugárzásunkon, hangulatunkon is érezhető: nő az önbizalmunk, önbecsülésünk. A külső hat a belsőre, ahogy a belső a külsőre.

De amiért igazán fontos, hogy változtassunk az az, hogy megelőzzük a különböző betegségeket, amik a kor előrehaladtával mindannyiunknál megjelenhetnek mint pl.: szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi problémák, izomsorvadás, csontritkulás, idegrendszeri megbetegedések…

Ha szem előtt tartjuk, hogy mindezeket odafigyeléssel megelőzhetjük, akkor az életmódváltás már nem is hangzik olyan ijesztően, igaz?

harmonialady.hu

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold és kövesd a Harmónia Lady Facebook oldalát is, ahol sok hasznos és mosolyra hangoló posztot érhetsz el nap mint nap!

A változás kulcsa az agyunkban van

Láttam ma egy videót, ami jól mutatja, hogyan is reagál az emberi agy a megszokottól eltérő helyzetekre.
Ez a pár perces rövid film jól demonstrálja, hogy miért is szánják rá magukat az emberek nehezen a változásra. Mindezt egy egyszerű kísérlet segítségével érthetjük meg.

A videón egy speciális bicikli látható, ami ellentétesen működik. Vagyis, ha jobbra fordítjuk a kormányt, akkor balra kanyarodik, ha pedig balra, akkor jobbra tart.
Ezen a trükkös járművön még egy méteren keresztül is nehéz biciklizni, ugyanis minden, amit eddig megtanultunk a biciklizésről használhatatlan. Mindaddig képtelenek vagyunk irányítani ezt a szerkezetet, amíg újra meg nem tanuljuk ezen a más módon a bicikli használatát.

A tanult szokásainktól való elszakadás nehézsége viszont nem azért kódolódott belénk, hogy mindenáron megnehezítse az életünket, épp ellenkezőleg!
Hiszen, amikor elődeinknek puszta kézzel, vagy épp a kezeik által készített eszközök segítségével kellett megküzdeniük a zsákmánnyal, hogy élelmet szerezzenek maguknak, az életben maradásukat jelenthette az elsajátított tudás.

Vagy a családalapítás, a közösséghez tartozás is a túlélést jelenthette a vándorlások során. Hiszen, a közösségnek nagyobb védelmi funkciója volt, mintha egy ember egyedül akart volna megküzdeni az időjárási nehézségekkel, táplálékszerzéssel, betegségekkel.

Mégis, ez a évezredeken keresztül belénk ivódott szokás mai világunkban sokszor jelent inkább hátrányt.

Hiába érezzük azt, hogy a munkahelyünkön kizsigerelnek minket, vagy már évek óta szenvedés a párkapcsolat, amiben élünk, mégis nagyon nehezen szánjuk rá magunkat a változtatásra, hiszen a jól ismert és megtanult mindennapi rutin még mindig tűnik biztonságosabbnak, mint egy új munkahely vagy kapcsolat, ami magában hordozza a „még ennél is rosszabb” lehetőségét.

Pedig statisztikák mutatnak rá, hogy azok az emberek, akik munkahelyet váltanak nagy eséllyel találnak maguknak jobb állást.

A rossz kapcsoltból kilépők is még ha nem is találnak azonnal párt maguknak (nem is jó ötlet azonnal fejest ugrani egy újabb kapcsolatba), arról számolnak be, hogy lassan, de biztosan találják meg újra Önmagukat és nyerik vissza önbizalmukat, amit a másik fél korábban teljesen leépített.

A videót csatolva találjátok. Az angolul kevésbé tudók számára is jól szemlélteti a leírtakat a videó.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold és kövesd a Harmónia Lady Facebook oldalát is, ahol sok hasznos és mosolyra hangoló posztot érhetsz el nap mint nap!

Klímaválság újragondolva

Nem értem ezt a klímaválság huzavonát: van, aki elhiszi van, aki kételkedik benne. Pedig nem kell elnéznünk a jégsapkákig, Indiáig vagy az esőerdőkig. Elég ha kinyitjuk itthon a szemünket és ÉRZÉKELÜNK. Mert valahogy elfelejtettük ÉRZÉKELNI a világunkat az utóbbi évtizedekben.

Néhány egyszerű kérdéssel el lehet intézni a zöld energia szükségességének kérdését, függetlenül attól, hogy van-e globális felmelegedés, vagy sem?

Ilyen kérdések például:
– Szivesen üldögélnél egy járó motorú gépjármű kipufogó csöve mögött fél órát?
Nem. Miért nem?
Mert iszonyatosan kellemetlen és káros is az a gáz, ami az arcodba vág.

– Érezted már a különbséget a városi és a vidéki levegő között?

Igen. Miért? Mert vidéken nincs olyan szmog, köszönhetően a kisebb forgalomnak.

És innentől kezdve máris értelmét veszti az a vita, hogy valós-e a klímaváltozás problémája vagy sem?
Mert ha józan, „egyszeri” ésszel, tapasztalatainkon keresztül vizsgálódunk, akkor érezzük, hogy a kibocsátott anyagok, amik eddig kényelmünket biztosították (járművek, gyártermelés által) károsak ránk és környezetünkre nézve is.

Nem kell látnunk a jégsapkákat, és azok problémáit. Elég csak kimennünk Budapest utcáira, vagy felmenni hétvégén a hegyekbe és hinni az érzékszerveinknek, és ÉREZNI a különbséget.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold és kövesd a Harmónia Lady Facebook oldalát is, ahol sok hasznos és mosolyra hangoló posztot érhetsz el nap mint nap!

ÉLETMÓD VÁLTÁS… HOGY KEZDJEK NEKI?

Egy korábbi posztomban már kifejtettem, miért nem látom sok értelmét a fogyókúrának, és teszem le a voksom az életmód váltás mellett, bármennyire is hangzik sokak számára ijesztőbben, mint a diéta.

Ha érdekel ez az írásom, akkor ezen a linken megtalálod:

https://www.facebook.com/harmonialady/photos/a.808733299573684/827637091016638/?type=3&theater

60% TÁPLÁLKOZÁS + 40% TESTMOZGÁS = EGÉSZSÉGES TESTTÖMEG ÉS JÓ KÖZÉRZET

Nem, nem cseréltem fel a számokat! Tényleg mindennek az alapja a táplálkozás!
Vannak, akik ezt az arányt 70-30%-ra teszik, de láttam már olyat is leírva, hogy 60% táplálkozás, 30% edzés és 10% pihenés.

Ez utóbbinak a létjogosultsága egyre inkább beigazolódni látszik főleg, a versenyszerűen sportolók körében, ahol nagy hangsúlyt fordítanak a regenerálódásra két testedzés között.
A megfelelő pihenőidőnek köszönhetően izomzatuk és teljesítőképességük is jobban fejlődik, mint azoknak, akik nem iktatnak be minőségi pihenőidőt. De a pihenőidőről, regenerálódásról majd egy külön posztban.

Most nézzük meg, hogy mire érdemes figyelnie egy kezdő életmódváltónak a táplálkozást illetően és a mozgást illetően!

Első és legfontosabb a fokozatosság! Ne egyik napról a másikra sokkoljuk szervezetünket kalóriamegvonással!

Először is ismerkedjünk meg a gyors és lassú felszívódású ételek fogalmával, majd nézzük meg, hogy mikor, melyiket fogyasszuk?
Miért is fontos ez?

Vannak olyan ételek, amiket a szervezetünk gyorsabban, és vannak olyanok, amelyeket lassabban tud feldolgozni. A gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint például a fehér liszt vagy cukor gyors vércukorszint emelkedést okoznak. A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, ami éhségérzet formájában jelentkezik.

Vagyis, ha megeszel egy-két cukorban tocsogó péksütit, az nem csak a kalóriatartalma miatt rossz a szervezetednek, hanem azért is, mert rövid időn belül a hirtelen vércukorszint esés miatt újra éhes leszel és enni akarsz, és eszel és hamar éhes leszel, és így tovább… így ez egy ördögi kör!

Nem utolsó sorban pedig, ha túl sok szénhidrát halmozódik fel, ami nem tud megfelelően felszívódni, az zsírrá alakul és így raktározódik el a testedben, ami az elhízás egyik legfőbb oka, ha más krónikus betegségben nem szenvedsz, ami kiválthat súlygyarapodást.

Ezzel szemben a lassan felszívódó ételek nem okoznak ilyen vércukorszint kilengést és hosszú távon biztosítanak Neked energiát.

Viszont fontos, hogy van, amikor a gyorsabban felszívódó ételekre/szénhidrátokra is szüksége van a szervezetednek. Például, ha fizikai munkát végzel, mint egy fárasztó edzés, vagy intenzív szellemi tevékenységet folytatsz, vizsgázol, akkor gyorsabban felszívódó ételekkel kell újratöltened a kimerült
glikogén (szénhidrát) raktáraidat.

Az, hogy melyik táplálék gyors vagy lassú felszívódású a glikémiás indexel határozzák meg.

A glikémiás index(GI): egy tápanyag vércukorszintet emelő hatása (számértékben meghatározva) a cukorhoz (glükóz) képest. Semmi nem tudja a cukornál jobban emelni a vércukorszintet, így a glikémiás index a cukornál 100.
Minden mást ehhez viszonyítunk, vagyis minden másé max. ennyi, vagy ennél kevesebb lehet.
Azok az ételek, amelyeknek 55 feletti ez az értékük hullámvasútra ültetik a vércukorszintet, amit már fentebb leírtam, hogy miért jelent problémát.

Vigyázz! A glikémiás index értékből nem szabad következtetni az adott étel kalóriatartalmára!
Például a finom liszt és a teljes kiőrlésű liszt kalóriatartalma között elenyésző a különbség, de a teljes kiőrlésű liszt felszívódása lassabb és szénhidráttartalma is kisebb, így ez a jobb választás, ha szervezeted nincs kitéve nagyobb fizikai vagy szellemi terhelésnek.

ÖSSZEGEZVE:

Reggel és napközben: lassan felszívódó ételek

Fizikai megterhelés, edzés, vizsga: gyorsan felszívódó szénhidrát tartalmú ételek

A nap vége felé, vacsorára: csökkentsük a szénhidrátfogyasztást és növeljük a fehérjebevitelt!

Fehérjeforrások például:
– baromfi, pulyka, halak
– tojásfehérje sütve vagy főzve, fűszerezve
– tofu, szejtán
-zsírszegény túró, sajt
(Mindezekhez kevés natúr zöld saláta pl. balzsamecettel meglocsolva még belefér.)

Első lépésként tehát ne kezdj őrült kalóriaszámolgatásba, hanem próbáld meg a leírtak szerint átalakítani az étkezési szokásaidat, és mellette elkezdeni mozogni!
Hidd el, ez is épp elég kihívás lesz az elmédnek és a testednek is egyaránt!

Ha mozgás, akkor a legcélszerűbb személyi edző segítségét kérni, aki egyéni adottságaidnak, problémáidnak megfelelően alakítja edzéseidet és figyel arra, hogy BIZTONSÁGOSAN és HELYESEN hajtsd végre a gyakorlatokat.
Mert tény, hogy a konditermek gépeit bárki használhatja saját felelősségre, mégis az emberek többsége helytelenül végzi velük a gyakorlatokat, aminek a következménye, hogy vagy nem fejlődnek/fogynak kellőképpen, vagy felesleges sérülésveszélynek teszik ki magukat.

Ha valamilyen csoportos órát választasz, akkor figyelj arra, hogy szakavatott tréner tartsa a foglalkozást, aki figyel rád (bemelegítés, helyes gyakorlatvégrehajtás, nyújtás) és kellőképpen meg is dolgoztat edzettségi szintednek megfelelően.
Kalóriaégetés szempontjából ezek az órák is jók lehetnek, ha hetente 3-4-szer beiktatod őket, viszont ez nem személyre szabott edzés!
Vagyis, ha Neked többet kellene foglalkozni például a hátaddal a tartásproblémádból kifolyólag, akkor ez nem jelent igazi megoldást számodra, hiszen ezeken az órákon mindenki ugyanazokat a gyakorlatokat csinálja egységesen.
Ugyanez igaz akkor is, ha egy-két bizonyos testrészed kerületével nem vagy megelégedve, amikkel specifikusan is kellene foglalkozni.

Ha a futást választod, akkor fontos a jó cipő, a megfelelő technika és az ízületbarát futófelület pl.futópad vagy kifejezetten futóknak kialakított kültéri pálya, mint például a Margitszigeten. Fontos hogy előtte alaposan bemelegítsd az izmokat és az ízületeket is, majd a végén megfelelően lenyújtsd őket. (Ezek minden mozgásfajtánál fontosak!)

Bármelyik mozgásformát is választod figyelj a fokozatosságra!
Annak semmi értelme, ha egy nap alatt akarod behozni a több éve kimaradt testedzést.
Max. azt éred el, hogy túledzed magad, és olyan izomlázad lesz, hogy lábra se bírsz állni 2 hétig, vagy úgy kimeríted a szervezeted energiaraktárait, hogy könnyebben megbetegszel.
Ha csoportos órán vagy, és úgy érzed nem bírod a tempót ne legyél szégyenlőss megállni, és pihenni! Annak semmi értelme, hogy rosszul legyél és összeess.

Szóval, életmódváltásra fel, de okosan és fokozatosan!!!

A következő részben összegyűjtöttem a lassú, közepes és gyors felszívódású ételek jelentősebb csoportjait néhány tippel kiegészítve.

Alacsony glikémiás indexű (GI) ételek (55 alatt)

pékáruk (teljes kiőrlésű lisztből, rozslisztből)
tészták (teljes kiőrlésű lisztből, rozslisztből)
árpa, bulgur, hajdina, quinoa, barna rizs, zabpehely
bab, lencse, csicseriborsó
tej, joghurt, kefir, túró
Megjegyzés: A túl sok tejfogyasztás nem ajánlott.
diófélék, olajos magvak
gyümölcslevek (hozzáadott cukor nélkül)
gyümölcsök többsége (kivéve: dinnye, ananász, aszalt gyümölcsök)
zöldségek többsége (kivéve: pasztinák, karórépa, fehérrépa, sütőtök, cékla)
étcsokoládé (70%-nál magasabb kakaótartalmú)

Rendkívül alacsony a GI indexük: húsok, halak, gombák, sajtok, vajak, tojás

Megjegyzés: Hiába alacsony a fruktóz glikémiás indexe, ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a kristálycukor. Vannak mindig aktuális cukrot helyettesítő divattermékek, amikért egy zsák pénzt elkérnek. Ezeknek viszont a hosszú távú hatását a szervezetünkre még nem ismerjük. Ezért a legjobb megoldás az lenne, ha fokozatosan leszoknánk az édes ízről, és ezáltal a túlzott cukorfogyasztásról.

Megjegyzés: A zöld színű zöldségek klorofill tartalmuknak köszönhetően megkötik a szabad gyököket, ezáltal jó antioxidánsok, továbbá segítik a máj működését, a vörösvértestek képződést és immunerősítő hatásúak is. Egy finom zöld turmix szintén jó kiegészítője lehet étkezéseidnek.

Közepes glikémiás indexű ételek (56-69)

müzli (natúr, cukormentes), zabkorpa
tészták (fehérlisztből, közepesen átfőve), fehér rizs
Megjegyzés: Minél “olaszosabban”, roppanósabban készíted el akár a
tésztát vagy a rizst, annál nehezbben fog felszívódni, vagyis csökken a
GI értéke.)
ananász, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök, befőttek, lekvárok
üdítők, gyümölcslevek (hozzáadott cukorral)
burgonya közepesen elkészítve (főtt, sütőben sült)
fehérrépa, cékla

Megjegyzés: Minél roppanósabban készítjük el akár a tésztát, akár a rizst (vagy bármilyen zöldséget), annál nehezebben fog felszívódni, vagyis csökken a GI értéke.
A citrom, ecet és a fahéj is csökkenti a szénhidrátok GI-ét.
A magas fehérjetartalmú ételek (pl.húsok) szintén lassítják a szénhidrátok felszívódását.

Magas glikémiás indexű ételek (70-100)

burgonya (püré és sült), cékla, édesburgonya, puffasztott rizs,
glükóz (szőlőcukor), kristálycukor
némely alkoholos ital (koktélok, hozzáadott
cukorral készülő likőrök)
torták, sütemények, édességek, édes kekszek,
ropogtatni valók
pékáruk, tészták (fehér lisztből, jól átfőve)
kukoricatészta, rizstészta
gabonapehely, kukoricapehely, müzli,
puffasztott gabonatermékek
burgonya (jól átfőtt/sült, püré), sütőtök
görögdinnye, aszalt datolya

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold és kövesd a Harmónia Lady Facebook oldalát is, ahol sok hasznos és mosolyra hangoló posztot érhetsz el nap mint nap!

Harmónia Lady: Őszi bakancslista

Forró sütőtököt enni,
nagypapa fájáról körtét szedni.
Szivárványos erdőben sétát tenni,
gesztenyefák alól gesztenyét gyűjteni.
Meleg teát szürcsölni,
friss mustot kancsóból önteni.
Bámulni az ezer színű fákat,
dobálni egymásra a lehullott lombkoronákat.
Összebújva beszélgetni a meleg szobában.
Könyvvel a kézben bealudni puha ágyban.
Megnézni mit rakott el nagymama télire a spájzban.
Továbbra is gyerekszívvel hinni a csodákban.
Élvezni az életet és az élményeket, amiket az ősz
tartogat Neked!

 

 

 

A spiritualitás nem azt jelenti, hogy mindig pozitív vagy, és éteri mosollyal libbensz át a parkon. Nem is azt jelenti, hogy habzsolod a keleti tanokat, módszereket.
A spiritualitás a „spirit” vagyis lélek szóból származik.
Spirituális akkor leszel, ha megélsz legbelül mélységeket és magasságokat. Ezek által a tapasztalatok által tudsz együtt érezni minden élőlénnyel, és tudod meghatározni Önmagad.
A végeredmény pedig, hogy tudatos és hiteles tudsz lenni minden helyzetben, bármerre is sodorjon az élet.

ZÖLD TURMIXOK ÉS AZ EGYIK KEDVENC RECEPTEM

A zöld turmix vagy smoothie korunk táplálkozási vívmánya: egészséges, vitaminokban és antioxidánsban gazdagok, könnyen elkészíthetők és fogyaszthatók. Ezek a természetes italok ízlenek a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A legtöbb ízvilága ugyanis hasonlít az üzletekben kapható vegyes gyümölcslevekéhez.
Amellett, hogy segítik az immunrendszer működését, jót tesznek az emésztésnek és növelik az energiaszintünket, ami jól jöhet egy-egy nehezebb életszakaszban.
Érdemes őket kúra szerűen alkalmazni, vagy heti 2-3 alkalommal beiktatni táplálkozásunkba őket annak megfelelően, hogy mennyire erősítik fel gyomorsavunkat vagy refluxunkat.

Az egyik kedvenc energetizáló zöld turmixom reggelre vagy napközbeni fogyasztásra.

HOZZÁVALÓK:
1 JÉGSALÁTA – B12 és D vitamin kivételével valamennyi vitamint tartalmazza, kalcium, foszfor forrás
1 BANÁN – Kálium, magnézium, vérnyomásra, szívre jótékony hatással van
1 ALMA – A, B, C vitamin, kalcium, magnézium, agyserkentő, emésztést és fogyókúrát segítő
1 EK. LENMAG – A, B, C, D, E vitamin, ásványi anyagok, omega-3 zsírsav, agyserkentő, székrekedést oldó, menstruációs görcsöket enyhítő
1 CITROM LEVE – Magas C-vitamin forrás
10DKG VÖRÖS BOGYÓS GYÜMÖLCS (ÁFONYA, SZEDER) fagyasztott is megfelel – Flavonid tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét.
1 KIS CSOKOR PETREZSELYEM LEVELE – Magas vas és kálium tartalmú, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, kis mértékben izomlazító, gyulladásgátló hatású.
LEGALÁBB FÉL LITER VÍZ. Több is lehet, attól függően, hogy pépesebben vagy folyékonyabban szeretnénk fogyasztani.
Ízlés szerint kevés MÉZ vagy édesítő, de inkább mellőzzük ezeket.

ELKÉSZÍTÉS:
A gyümölcsöket, zöldségeket megtisztítjuk, majd turmixgépben egyszerűen összeturmixoljuk őket. Az itt megadott hozzávalók mennyisége 1-1,5 liter turmixhoz elegendő. A kész ital hűtőben tárolva egy napig őrzi meg frissességét.

 
 
 
 
A D-VITAMIN AZ „ÚJ” SZUPER VITAMIN

Évtizedeken át, mióta Szentgyörgyi Albert felfedezte (1932), a C-vitamin volt a legismertebb és legelterjedtebb immunerősítő, amit előszeretettel ajánlottak vírusgazdag időszakokban.

Az utóbbi években viszont a D-vitamint javasolják egyre többen erre a célra amellett, hogy számtalan más pozitív hatása is van a szervezetre.

A D-vitamint csupán orvostörténeti okokból nevezik vitaminnak, valójában viszont hormonnak tekinthető.

A D-vitamint szervezetünk képes előállítani napfény hatására (UV B!), vagyis a szolárium UV-A sugárzása nem alkalmas a képzésére.
Továbbá, megtalálható a különböző tejtermékekben, a tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a 100%-os narancslében és a csiperke gombában.

Viszont, ezek a források nem biztosítanak ideális D-vitamin szintet, ezért étrendkiegészítő formájában kell biztosítanunk a megfelelő mennyiséget.

És, hogy miért fontos ennek az anyagnak a pótlása?

– Az alacsony D-vitamin szint szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a daganatos megbetegedésekét, szív-érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, agyvérzést, meddőséget, asztmát, időskori szemfenéki meszesedést.

– Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiánya.

– Akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a koncentrálóképesség is 60%-kal hanyatlik a felmérések szerint.

– Számos vizsgálat igazolta, hogy gátolja a daganatos sejtek szaporodását, így tumor meg előzésben is kiemelkedő a szerepe, elsősorban a vastagbélrák, emlő- és prosztatarák megelőzésében.

– Erősíti az immunrendszert: napi 1.200 NE D3 vitamin kiegészítés hatására 42% -kal csökken a valószínűsége, hogy pl. egy iskolás gyermek influenzás lesz.

– A vérnyomás és érelmeszesedés is összefügg a D-vitamin ellátottságunkkal.

– Segíti a kalcium és foszfor felszívódását, ezáltal támogatja a csontképződést, ezáltal a csontritkulás megelőzésében is vitathatatlan a jelentősége.

Szervezetünk D-vitamin-háztartásának szintjéről könnyen felvilágosítást kaphatunk egy vérvételt követően. A szükséges D-vitamin adagolást azonban helyes ha házi- vagy kezelőorvosunkkal beszéljük meg.

A D-vitamin hiány megelőzésére javasolt D3-vitamin beviteli ajánlás:
Gyermekek (1év-serdülő korig): 600-1000 NE / nap
Serdülők: 800-1000 NE / nap
Felnőttek: 1500-2000 NE / nap
Terhes nők: 1500-2000 NE / nap

NE=Nemzetközi Egység

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ezért szokták ajánlani mellé a halolaj kapszulát. De vannak olyan D-vitamin készítmények is, melyek tartalmaznak valamilyen olajat, segítve ezzel a felszívódást.

Harmónia Lady